VESTAS samarbejde på 20. år

VESTAS samarbejde på 20. år

Et tæt og gensidigt supplerende samarbejde med Vestas giver kontinuerligt spændende og udfordrende opgaver og er med til at tiltrække de bedst kvalificerede medarbejdere

Igennem de sidste to årtier har FRECON opbygget en solid erfaring med design og konstruktion af løsninger til vindmølleindustrien. En stor del af opgaverne er løst for og i tæt samarbejde med Vestas Wind Systems A/S. Her har FRECON leveret ind til en mangfoldighed af opgaver inden for udvikling af nye teknologier, møller og periferiudstyr.

Vestas er en af verdens førende vindmølleproducenter og har mere end 30 års erfaring med udvikling, produktion og servicering af vindmøller. I de seneste 20 år har FRECON været  en loyal og leveringsdygtig samarbejdspartner til Vestas. Bl.a. inden for konceptualisering, engineering, FEM/FEA og dokumentation på eksempelvis design af komplette WTG-platforme, tårne og internals, hub og drivetrain samt udvikling af test-, transport- og installationsudstyr.

Vestas har haft et udbytterigt og tæt samarbejde med FRECON i talrige projekter. Vestas har brug for de bedste konstruktører med dyb forståelse for produktion, transport, drift, vedligehold og ikke mindst omkostningsstrukturen i de forskellige trin i værdikæden for at kunne lave de mest konkurrencedygtige løsninger. En tæt samarbejdsrelation og evnen til hurtigt at komme med gennemtænkte løsninger har været medvirkende til, at vi gang på gang har vurderet FRECON blandt de bedste partnere til større og mindre opgaver.
Peter Lindholst, Vice President, Concept Development, Vestas

Synergi i samarbejdet mellem intern og ekstern  ekspertise
Leif Christoffferen, seniorkonsulent og partner i FRECON, har igennem årene været en meget aktiv del af samarbejdet med Vestas. Han fortæller:

”På alle opgaver har vi et nært samarbejde med Vestas’ egne ingeniører. Det samspil fungerer rigtigt godt og effektivt, fordi Vestas byder ind med en dyb domæneviden om egne produkter og løsninger, hvortil vi kan supplere med vores brede viden og erfaring fra opgaver og løsninger løst både i Vestas regi og i andre brancher.”

 

3D modellering og komplekse beregninger på nav-modul
Et eksempel på det tætte samarbejde mellem Vestas og FRECON er et re-design af et nav-modul til en vindmølle. I forløbet blev modulet udsat for ekstreme udmattelsesbelastninger, og udfordringen lå i at minimere vægten under hensyntagen til konditionerne i lejer, vingebolte og de avancerede geometriske former.

”Igennem avanceret 3D modellering og komplekse beregninger lykkedes det at optimere designet således, at godstykkelser og materialevægt blev reduceret væsentligt,” fortæller Leif Christofferen.

 

Det gav store besparelser i Vestas’ værdikæde

Samarbejdet førte til en væsentlig optimering af nav-modulet, hvilket gav Vestas store besparelser ikke kun på navet selv, men også i store dele af værdikæden. FRECON’s bidrag til projektet var solid erfaring med håndtering af kompleks geometri, store støbte komponenter og en bred forståelse for, hvorledes ekstreme kræfter påvirker en vindkonstruktion af denne type.

 

HÅNDTERINGS-, TRANSPORT- OG PRODUKTIONSUDSTYRSLØSNINGER
Som en del af det mangeårige samarbejde mellem Vestas og FRECON har vi desuden designet og konstrueret flere hundrede håndterings-, transport- og produktionsudstyrsløsninger. Eksempelvis kan nævnes kran til udskiftning af køler, jacking systemer til naceller, transport af tårne, værktøjer til personløft, tårnløftebeslag og reparationsværktøj til gear, men også forskellige typer af testudstyr.

Også på disse opgaver har FRECON kunnet byde ind med velkvalificerede seniorressourcer inden for 3D design, parametrisering, beregning og strukturel analyse (FEM/FEA).
HÅNDTERINGS-, TRANSPORT- OG PRODUKTIONSUDSTYRSLØSNINGER

Samarbejde på V164 offshore vindmøllen

FRECON har desuden arbejdet tæt sammen med Vestas om udviklingen af mange dele til V164 offshore vindmøllen. ”Her har vi opbygget et rigtig stort kendskab til mølleplatformen og designet mange centrale komponenter og systemer,” siger Leif Christofferen.

 

Samarbejdet med Vestas er med til at tiltrække de absolut bedst kvalificerede medarbejdere
Hos FRECON er man meget stolte over det langvarige samarbejde med Vestas, men samtidig også ydmyge. ”Det er meget værdifuldt og lærerigt for os med langvarige kunderelationer,” siger Leif Christoffersen. ”Samarbejdet med Vestas udvikler sig kontinuerligt, hvilket vi er utroligt glade for og stolte af. Opgaverne er altid spændende og udfordrende og bidrager ligeledes til, at FRECON kan tiltrække de absolut bedst kvalificerede medarbejdere. Det ser vi som meget værdiskabende for både kunden og FRECON.”

Frederik Rytter

VIL DU MED PÅ VORES SPÆNDENDE PROJEKTER?

Er du fagligt super skarp og en dygtig team player? Kan du omsætte idé til værdifulde resultater for vores kunder? Måske er det netop dig vi mangler til vores kompetente konsulentteam, og dig som vores kunder efterspørger. Giv os gerne et uforpligtende kald eller en mail så vi kan lære hinanden bedre at kende.
Frederik Rytter
Senior Solution Engineer & Partner