Nyt kateter til brugervenligt infusionssæt til sukkersygepatienter

Nyt kateter til brugervenligt infusionssæt til sukkersygepatienter

Tæt samarbejde med Unomedical (Convatec) om udvikling af design

For mange sukkersygepatienter er det en del af dagligdagen at skulle anvende en infusion (populær kaldet et drop), som er en lille pumpe, der kan afgive insulin. Tilslutningen af droppet er ikke altid ligetil, og der er en risiko for, at patienten stikker sig forkert og eksempelvis rammer en muskel i stedet for fedtvæv.

Forkert stik ødelægger funktionaliteten
Hvis en patient kommer til at stikke forkert og ikke rammer ind i fedtvæv, som det anbefales, men i stedet eksempelvis rammer en muskel, kan der ske en tilstopning af hullet i det lille og meget tynde kateter (ø 0,7 mm), som skal afgive insulin i kroppen.

Nyt brugervenligt infusionssæt
Derfor har Unomedical udviklet et infusions sæt, hvor infusions device og sæt er samlet i én steril enhed. Til denne enhed ønskede Unomedical konstrueret et kateter, som kunne tage højde for, at patienten kunne komme til at stikke forkert.

Vi har haft et rigtig godt samarbejde med FRECON. De arbejder med høj kvalitet, og vi er sammen nået frem til en meget brugbar løsning, som nu har være gennem de sidste test og er klar til markedet.
Tobias Stumpe
Design & Development Engineer, Unomedical

Opgaven: Omfattende beregningsarbejde

I samarbejde med Unomedical var FRECON ansvarlig for at løse opgaven, som bestod i at udfordre det traditionelle kateter, hvor der kun er hul i enden.

”Unomedical ønskede at indføre slidser i kateteret, som er lavet i blød plastik. Vi har derfor regnet på forskellige konfigurationer af disse slidser og fundet frem til dem, som giver den bedste åbningsgrad af kateteret. Vi har at gøre med noget meget småt på kun 0,7 mm i diameter,” fortæller Rasmus Lundby Høyer, Design Specialist (FEM/FEA) i FRECON.

Udvikling af oplysningsfilm
Til opgaven udviklede vi og kodede en lille animation, som enkelt og præcist illustrerer, hvornår og hvordan katetret deformeres i forskellige situationer. Filmen er efterfølgende blevet brugt som markedsføringsmateriale af kunden eksempelvis på messer.

Nye markedsmæssige muligheder
Med den nykonstruerede løsning står kunden i dag med et produkt, som giver helt nye markedsmæssige muligheder.

Se videoen nederst på siden.
Udvikling af oplysningsfilm

Som led i det omfattende beregningsarbejde for at finde frem til den optimale placering af de små slidser i kateteret samt deres størrelse, udviklede vi en transient beregningsmodel i ANSYS konstrueret med en lille klods, som skulle simulere en ”muskel”, og som kunne flyttes op og ned for at finde frem til, hvornår og hvordan kateteret ville deformeres eller knække sammen. Dette gjorde vi ved at måle det volumen og det areal, som ”åbnes”, når katetret krummer eller presses sammen.

Ida Rasmussen

Hvad kan vi hjælpe dig med?

Vil du høre mere, eller har du spørgsmål til, hvordan vi kan hjælpe dig og din virksomhed, så kontakt gerne:
Ida Rasmussen
CEO