Stiesdal Storage Technologies vinder årets innovationsprojekt

Stiesdal Storage Technologies vinder årets innovationsprojekt

Projektet er et samarbejde mellem Stiesdal Storage Technologies A/S, FRECON A/S, Blue Power Partners A/S, Welcon A/S, DTU og AAU.

Artikel og foto er venligst udlånt fra Energy Innovation Cluster.

Energilagring løser udfordringen med at sikre grøn strøm på vindstille og overskyede dage. På Energy Innovation Clusters årsmøde i Aarhus kårede energiindustrien GridScale som årets innovationsprojekt. 

Projektet er et samarbejde mellem Stiesdal Storage Technologies A/S, FRECON A/S, Blue Power Partners A/S, Welcon A/S, DTU og AAU.

En effektiv energilagring er et afgørende element i fremtidens grønne energiforsyning.

Det er lagringen, der gør det muligt at gemme energi fra vindmøller og solceller til dage, hvor det er småt med vind og solskin, og derfor er en løsningen af lagringsproblematikken en vigtig nøgle til en 100 procent klimavenlig energiforsyning.

I projektet GridScale forsøger en partnergruppe at finde nøglen, og det arbejde blev på Energy Innovation Clusters årsmøde i Aarhus torsdag kåret som Årets Innovationsprojekt, stemt ind af industriens aktører.
Der er god grund til, at energilagring nyder industriens bevågenhed:

”Vi er meget glade for at vinde årets innovationsprojekt – og for opbakningen fra industrien. Løser vi udfordringen med lagring af vedvarende energi, så løser vi en meget stor del af klimaudfordringen”, siger Henrik Stiesdal, tidligere teknologichef i Siemens Wind Power og ophavsmand til GridScale-projektet.

Sænker prisen på grøn strøm
Energilagringen løser nemlig flere udfordringer med et hug. Den gør ikke alene vinden tilgængelig, når vi har brug for den – energilagringen gør det også billigere at installere nye projekter, fordi man kan nedskalere kravene til transmission.

”Når vindmøllerne i en havmøllepark leverer 100 megawatt, så kræver det en 100 megawatt transmissionslinje at få strømmen i land”, siger Henrik Stiesdal:

”Kan man i stedet lagre noget af strømmen og sende den ind på et tidspunkt, hvor det ikke blæser, så kan man eksempelvis nøjes med en 50 megawatt transmission. Det sænker prisen”, siger han.
På samme måde vil energilagring gøre en solcellepark billigere at installere. Man kan bruge natten uden sol til at sende lagret solenergi og derved udnytte transmissionsnettet bedre.

Sidste store hurdle
Det er medlemmerne af Energy Innovation Cluster, som har stemt GridScale ind som årets innovationsprojekt blandt de 15 CRIF-projekter, innovationsnetværket har i sin portefølje.

”En fortsat og udbygget integrationen af vind og andre vedvarende energiformer i energisystemet er essentielt for at sikre den grønne omstilling”, siger Glenda Napier, CEO i Energy Innovation Cluster:

”Lagring vil løse udfordringen med tilgængelighed, som er den sidste store hurdle i en 100 procent klimavenlig energiforsyning. Lagring åbner op for endnu mere grøn energi, og derfor er der stor interesse om projektet”, siger hun.

Fakta: Gridscale
Projektet SST Energilagring (”GridScale”) er et samarbejde mellem Stiesdal Storage Technologies A/S, Frecon A/S, Blue Power Partners A/S, Welcon A/S, DTU og AAU. Projektet er faciliteret som en CRIF gennem Energy Innovation Cluster. GridScale løber frem til udgangen af marts 2020.