Hyggeaften på grøn stue

Hyggeaften på grøn stue

Når ingeniørhuset forvandles til legeplads for voksne

Det var et glædeligt gensyn, da den kvartalsvise tradition kaldet FRECON-aftener blev genoptaget efter en lang Corona-pause. Aftenens tema var at bygge og programmere 20 AGV’er, og det vakte både begejstring og udfordringer undervejs.

”Har du fået dine hjul til at sidde fast?”

Der blev kigget med ovre hos sidemanden i aftenens workshop arrangeret af Optilogic ApS. Selv FRECONs maskiningeniører blev udfordret, da en bunke 3D-printede komponenter skulle samles til en lille bil. Udfordringen mindede om at bygge med LEGO-klodser, men var alligevel mere kompleks, da bilen skulle ende som en selvkørende robot, også kaldet en AGV (Automated Guided Vehicle).

”Jeg forventer altså ikke, at min bil kommer til at køre”

”Næh, hov! Du arbejder foran – der er vi da ikke kommet til endnu!”

Der gik hurtigt konkurrence i at blive først færdig, og da arrangøren melder tid til tissepause, havde de fleste svært ved at løsrive sig fra næste trin i samleprocessen.

Derfor er det sjovt at arbejde hos FRECON

FRECON-aftener som disse er til for at styrke det faglige og sociale sammenhold.

”Det er fedt, når vi kan kombinere læring og sjov til en FRECON-aften som denne,” fortæller Claus Mølgaard Jensen, CEO i FRECON. ”I FRECON prioriterer vi faglig udvikling og socialt sammenhold højt, og det er skønt at kunne genoptage vores tradition med at få nye faglige indsigter – og god mad og vin i pauserne. Det har vi savnet.”

FRECON-aftener har ofte dækket flere faglige emner på én aften. Denne gang fik Optilogic lov til styre showet med en helaftensworkshop, hvor særligt programmeringsdelen var nyt område for mange.

”Det er første gang, at vi har samme tema for en hel aften, men bestemt ikke sidste,” fortæller Claus og fortsætter: ”I aften er vi blevet klogere på dataindsamling og programmering i samspil med mekanik – det er lige til at tage med videre i værktøjskassen.”

Kodning og programmering: FRECON lærer et nyt sprog

Sidste del af workshoppen gik ud på at kode og programmere AGV’erne, så de fx via sensorer og afstandskoder kunne opfange og undvige forhindringer i rummet. Dernæst blev AGV’erne sluppet fri, og FRECONs kantine blev forvandlet til legestue.

Nu kunne alle følge hver deres AGV, mens de undveg stole, bordben og fødder. Undervejs blev AGV’erne taget med tilbage til computeren, så programmeringen kunne fintunes, før de igen blev sluppet fri i rummet. Nogle ingeniører var endda kreative og forsøgte at opgradere deres AGV’er til kamprobotter, så de kunne køre ind i hinanden.

”Den skal med hjem til min søn – han bliver vild med den!”

Aftenen må siges at være en succes, og FRECON takker Per Müller og Gustav Nobel fra Optilogic for et sjovt og lærerigt arrangement, hvor alle kunne være med.

Se også et videosammenklip fra aftenen: