FRECON ser et stort og værdifuldt potentiale i stålstøbte komponenter

FRECON ser et stort og værdifuldt potentiale i stålstøbte komponenter

Stålstøbte komponenter er en ældgammel teknik, som er forædlet gennem mange årtier. Metoden er i dag et overset, konkurrencedygtigt alternativt til svejste eller CNC-bearbejdede konstruktioner. FRECON oplever, at mange kunder ikke er opmærksomme på mulighederne med de støbte komponenter og har en opfattelse af, at det er en meget dyr og kompliceret løsning.

FRECON har stor erfaring med støbte komponenter, som giver en høj detaljeringsgrad, minimal bearbejdning og stor styrke til en konkurrencedygtig pris.

”Derfor tager vi også dialogen med vores kunder om mulighederne og naturligvis også begrænsningerne ved de støbte komponenter, når det er relevant,” siger Partner & Senior Solution Engineer, Frederik Rytter fra FRECON.

Omfattende anvendelsesmuligheder
Anvendelsesmulighederne for de støbte komponenter spænder bredt. FRECON har bl.a. stor erfaring med støbte komponenter i værktøjsindustrien, komponenter til transport af sværgods, løfteudstyr, lejehuse til store motorer og emner til teststande i vindmøllebranchen.

”Hertil kommer, at de støbte komponenter også kan anvendes til mere dagligdagselementer som søjler til busskure og gitterknuder til bygninger. Tilbage i tiden støbte man hele facader til bygninger og lygtepæle. Måske vi kommer til at se dette i fremtiden igen,” fortæller Frederik Rytter.

Stærkere komponenter til konkurrencedygtig pris
Støbte komponenter kan ofte designes, så de er betydeligt stærkere end traditionelle, svejste pladeemner og især i forhold til udmattelsesstyrke. Samtidig er støbning en meget konkurrencedygtig metode, som ikke kræver mange stykantal for at kunne sættes i gang. Hos FRECON ser man ofte også prototyper blive lavet som støbte komponenter.

Håndtering af avanceret geometri
Designet af støbte emner er baseret på en god del erfaring og håndtering af avanceret geometri.

”Det støbte emne skal som udgangspunkt være et organisk design uden stivhedsspring, da det giver det letteste og stærkeste design,” siger Frederik Rytter.

Støbning giver således mulighed for at indbygge mange interfaces og funktioner i emnet, og derved reducere det samlede antal komponenter i en konstruktion.

Stor viden om design af brudstærke emner
Hos FRECON har man indsamlet en stor viden på området gennem mange år.

”Vores arbejde sker i fuld integration mellem konstruktion og beregning,” fortæller Frederik Rytter og fortsætter:
”Vi konstruerer og beregner således på, hvor et emne kan optimeres, fx ved at gøre det tyndere, tykkere eller anvende alternativ geometri på enkelte områder for at kunne leve op til tolerancer og brudstyrke. Vi arbejder dermed også med emnets vægt, når det er afgørende for kunden.”

Beslutning på fuldt oplyst grundlag
Der er således rigtig mange detaljer, FRECONs ingeniører forholder sig til i arbejdet med de støbte komponenter. Samtidig inddrages også samarbejdspartnere i processen, som formbyggeren og støberiet, for at nå det helt rigtige resultat.

Det afgørende for FRECON er, at kunden foretager sit valg på et fuldt oplyst grundlag. Dermed får de det bedste med fra flere ”verdener”, og ender med den mest værdifulde løsning til netop deres projekt.