Aalborgensiske BLAEST (Blade Test Centre A/S) står til at blive verdens største uafhængige testcenter for vindmøllevinger henover det kommende år, hvor en helt ny testhal på næsten 5000 kvm skal bygges for bl.a. kunden VESTAS. FRECON er inviteret med på vækstrejsen og skal i tæt samarbejde med BLAEST stå for konceptet, designet og beregningerne på vingeteststandens stålstrukturer, der skal have flere avancerede funktioner end hidtil. COWI skal stå for betonstrukturen.
Det går stærkt inden for vindmøllebranchen. Et øget globalt fokus på vindenergi betyder en intensiv konkurrence mellem vindmølleproducenterne, og vingerne bliver stadigt større for at kunne maksimere vindmøllens samlede MW kapacitet. For et vingetestcenter som BLAEST er det derfor utroligt vigtigt at kunne følge med de kontinuerligt nye størrelser på vindmøllevinger til både on- og offshore. Det er kun få år siden, at den længste testvinge var 88,4 meter, men nu skal der gøres klar til vinger på op til +110 meter. Derfor udvides den eksisterende testhal på Aalborg Havn med 25 meter og ved siden af den, er en gigantisk ny testhal allerede under opførelse.
BLAEST leverer vingetest til stort set alle europæiske vindmølleproducenter, men den næsten 5000 kvm nye testhal har VESTAS lagt fuld beslag på i en længere periode. Sammen har VESTAS og BLAEST krav til at opgradere vingeteststandene med avancerede funktioner, således at testprogrammerne kan gennemføres så hurtigt og effektivt som muligt.
Det erfarne ingeninørhus inden for mekanisk design, FRECON A/S, er blevet udvalgt som netop dén samarbejdspartner, der kan løfte den innovative opgave og samtidigt sikre, at vingeteststanden skal kunne teste varierende typer af vinger. Her står FRECON, på baggrund af BLAEST og VESTAS’ krav og råskitse, for udviklingen af hele konceptet og designet af stålstrukturer samt for de sideløbende udmattelses- og ekstrem lastberegninger.
Adm. direktør, Erik Steen Jensen, BLAEST:
”Vi arbejder med en stram tidsplan på hele projektet. FRECONs evne til hurtigt og effektivt at gennemføre konceptdesign med tilhørende styrkeeftervisning, leverandørkontakt og budgetlægning samt efterfølgende detaildesign har derfor været afgørende. Vi har oplevet et engagement og en arbejdsindsats, der rækker et godt stykke ud over normal arbejdstid, og hvad man rimeligvis kan forvente af folk. Desuden fungerer samarbejdet mellem designer og beregner helt optimalt hos FRECON.”
I FRECON er man begejstrede for opgaven og glæder sig meget over at være en del af den spændende vækstrejse for BLAEST. Her glæder man sig også til at se den færdige teststand i brug i starten af 2020.
Sebastian Mikkelsen, Senior Design Engineer i FRECON A/S
”Det er en super fed opgave, vi har fået. Selvfølgelig både fordi, vi har utroligt meget erfaring fra vindbranchen at trække på, men også fordi vi har fået opgaven på baggrund af andres anbefalinger og vores hurtige ryk på opgaven. At skulle være med til at designe noget der er komplekst og innovativt samt kan skabe hurtigere og bedre test for BLAESTs kunder, og i sidste ende skabe mere effektive grønne løsninger for samfundet – det er et kick for os.”
Foto: Byggeriet af den nye vingetesthal. Foto venligst udlånt af BLAEST A/S.
Vores nyhedsbrev indeholder et godt mix af faglige ingeniørtips, vidensdeling samt generelle FRECON nyheder.