Debatindlæg i Jyllandsposten: En 60 årig kan også være ferm til SoMe

Debatindlæg i Jyllandsposten: En 60 årig kan også være ferm til SoMe

Læs debatindlægget i JyllandsPosten

For gammel til jobbet er ikke et tema hos os ved FRECON. Der er sagt med ærlighed. Inden for de sidste par måneder har vi faktisk ansat to ny kolleger, der begge er over 60 år!
Mine mange år som ledende medarbejder og headhunter viser desværre, at det ikke er indstillingen i alle virksomheder. Mange vil sige, at de ikke ser på alder, når der ansættes, men fakta viser noget andet.

Jeg oplever desværre ofte, at man i den intensive søgen efter nye medarbejdere ser lige forbi det ”grå guld”, da radaren er indstillet på ”yngre” (= under 40). Det kan der naturligvis være mange grunde til, men flere nævner karakteristika som forstokkede, uden energi, mindre fleksible og manglende motivation, som årsager og dermed synonym med det ”grå guld”. Det undrer mig meget, da min erfaring viser noget helt andet.

Set fra min stol kan en 30 årige også være forstokket, medens en 60-årig sagtens kan være topmotiveret og klar til et slag bordtennis. Samtidig er det som om, man fuldstændig ignorerer eller er uvidende om, at de fleste topledere i Danmark er mellem 50 og 70 år. Hvorfor skulle andre i samme alder ikke være lige så motiverede, fleksible, energiske og med sociale kompetencer som dem?
Skal vi som virksomheder klare os i den fremtidige konkurrence, er det vores evne til omstilling, som bliver afgørende. Derfor skal alder som adgangskriterie ligges på hylden – og omstillingsparathed og fleksibilitet træde i stedet.

 

Foto: Fra debatinlægget i Jyllandsposten

Her hos FRECON har vi således både helt unge og nyuddannede medarbejdere, dem med nogle år på bagen og de ældre, som har rygsækken godt fyldt med erfaringer. For os er det netop afgørende, om vi tror på, at den enkelte person vil kunne passe ind i kulturen hos os som menneske – og dermed vil og kan være med til at skabe værdi for vores kunder og virksomhed.
Vi skal passe på med at forherlige ungdomskulturen mere end den kan bære og måske blive blinde for de udfordringer, der også kan være ved at lade alder træde foran alt andet.

Der skal ikke herske tvivl om, at de unge helt afgjort ofte er fantastiske medarbejdere, men de skal også have plads til at blive familiære med de dertilhørende forpligtelser. Det skal og vil vi alle give plads til som arbejdsgivere. Men vi skal jo også være ærlige og sige, at barnets første sygedag sjældent kommer belejligt, og vi kender alle til den stress den kan følge med at være afhængige af institutionernes lukketider. Ser vi til den lidt ældre del af medarbejderskaren, kan der være helt andre hensyn at tage. Der kan være behov for særlige vilkår og måske nedsat tid for de allerældste for at kunne overkomme det hele.

SÅ – lad aldrig alderen være det afgørende, når du ser dig om efter nye medarbejdere. Se på det hele menneske og find det rette mix med den rette indstilling, som passer til din virksomhed. Hermed blomstrer såvel unge som ældre – og dem indimellem – til glæde for både dine medarbejdere, kunder og virksomhed.